- Milyen gyönyörű! Ugye? – kérdezte a frissnyugdíjas feleség a férjét egy egészoldalas hirdetésre mutatva, amit az aznapi újságot olvasva látott meg. A hirdetés egy helyi céget mutatott be, amely a város feletti sétarepüléseket szervezett. A hirdetést szép, fentről készített fotók illusztrálták, ezek tetszettek meg a feleségnek.

- Igen, nagyon szép! – bólintott szórakozottan a képekre pillantó férj, és felnőtt lányukkal, vejükkel és unokájukkal együtt tovább ette a vasárnapi családi ebédet.

Ebéd után a feleség a lányával együtt mosogatni kezdett, amíg a férfiak a szobában meccset néztek.

- Kitaláltátok már, hogy mivel fogjátok megajándékozni apádat a születésnapján? – kérdezte az idősebb nő a fiatalabbat. A fiatal nő megrázta a fejét: - Nem, miért?

- Én tudom, hogy minek örülne igazán! – folytatta az idősebb nő. A lánya érdeklődve abbahagyta egy pillanatra a mosogatást: - Igen? És mi lenne az?

- Egy sétarepülés a város felett! – válaszolt az idősebb nő, majd így folytatta: - Láttad, hogy tetszett neki az a hirdetés az újságban!

A lánya vállat vont: - Na jó, akkor majd befizetjük őt egy repülésre!

Ebben maradtak. Mosogatás után a szobában még beszélgetett a család egy nagyot, majd a fiatalok hazaindultak a saját lakásukba. Amikor a nyugdíjas házaspár egyedül maradt otthon, a feleség azt mondta a férjének:

- Én már tudom, hogy a fiatalok mivel akarnak meglepni téged a születésnapodon!

A férj szeme felcsillant: - Igen? Mivel? 

- Befizetnek téged egy város feletti sétarepülésre! – válaszolta a nő.

A férj egy pillanatra elcsodálkozott és némileg meg is ijedt: 

- Engem? De hát nekem tériszonyom van!

A feleség határozottan rászólt: - Nehogy visszautasítsd a fiatalok ajándékát! A lányunk ötlete volt, hogy sétarepüléssel lepjenek meg téged! Vérig sértődne, ha nem fogadnád el! Azt a pár percnyi repülést kibírod!

 

(Két héttel később:)

 

A város melletti kis reptéren a nyugdíjas férfi remegő térdekkel, kocogó fogakkal szállt be a pilóta mellé a kétszemélyes kisrepülőbe, miközben tétován integetett a földön maradó többi családtagjának. A gép nekifutott, és szépen felemelkedett a levegőbe. A férfi kinézett a pilótafülkéből, és egyre inkább elfogta a remegés és az arca sápadni kezdett. Még csak egy-két perce voltak a levegőben, amikor a férfit kiverte a hideg veríték és elkezdett fulladozni.

A pilóta érzékelte, hogy baj van, és azonnal visszafordult a reptérre. Azonban akármilyen gyorsan szállt is le, az utasa, a nyugdíjas férfi halott volt, mire földet értek. A pilóta ijedt arccal szállt ki a gépből, és odarohant a férfi földön maradt családtagjaihoz: - Jöjjenek gyorsan! Azt hiszem, a bácsi szörnyet halt!

A családtagok odasiettek a kisrepülőhöz. Mint mindegyikük, a halott férfi felesége is ijedt arcot vágott, de közben azon gondolkodott, hogy otthon vajon melyik szekrényben is tartják (néhai) férje életbiztosítását.