- Leveled jött, de véletlenül felbontottam a borítékot... - mondta a feleség a férjének, aki sejtette, hogy az a véletlen nem egészen véletlen volt. A férfi mohón, s - a felesége komor arcát látva - eléggé rosszat sejtve kezdte el olvasni a levelet, amelyben arról értesítették a férfit, hogy gyógyíthatatlan beteg: rákos és már csak rövid - teljes leépüléssel járó - ideje maradt hátra. Nem volt tévedés: az A4-es lap tetején a helyi kórház logója, címe és egyéb adatai szerepeltek, illetve a pár nappal korábbi kiállítási dátum és a férfi neve - alatta pedig a diagnózis, bélyegzővel és az orvos aláírásával ellátva.

- Rákos vagyok! Mint a szomszéd Józsi... - hebegte a férfi. A nő kelletlenül bólintott, majd azt mondta a férjének: "Azt hiszem, most egy kicsit egyedül akarsz maradni ezzel a hírrel. Egy fél órára átmegyek a szomszédba. Igyál egy sört, vagy kettőt, hátha az segít!" - azzal a nő kiment a lakásból. Amikor - kb. egy óra múlva - a nő visszatért a lakásba, azt látta, hogy a férje a szobában felakasztotta magát a csillárra, s még egy búcsúlevelet is írt, amelyben azt részletezi, hogy nem akar teljesen leépülni, és ezért inkább öngyilkos lett. 

A feleség meggyőződött arról, hogy a férje valóban meghalt, majd fogta a búcsúlevelet, és az előbb említett kórházi levéllel együtt széttépte apró cafatokra, s a darabokat a zsebébe rejtette, hogy majd később valamilyen utcai kukába kidobja. Arra gondolt, hogy milyen jól tette, hogy pár nappal ezelőtt, amikor valójában megérkezett a férje diagnózisa - amiben megállapítják, hogy "mindössze" magas vérnyomásban szenved -, aznap a szomszéd Teritől kölcsönkérte az ő férjének, Józsinak küldött kórházi levelet, amelyben arról értesítették, hogy rákos, és mindkét levelet - a saját férjének, és a szomszédnak szólót is - titokban, otthon egy perc alatt beszkennelte, s számítógépen röpke fél óra alatt összemontírozta (a saját férjének szóló levél kórházas fejlécét - a dátummal és a megszólítással -, a szomszédnak szóló levél diagnózisával).

A nő ezután felhívta telefonon a rendőrséget, és bejelentette, hogy a férje öngyilkos lett. Mire a rendőrök kiérkeztek a helyszínre, addigra az asszony aprított egy kis vöröshagymát az ebédhez - így már könnyezve várta az érkezőket.

Amikor a helyszínelés után a rendőrök - és a hullaszállítók - végre elmentek, a feleség magában kipipálta az aznapra tervezett teendők közül ezt a feladatot is...