Mindig mondom...

- Mi az, éppen begyújtasz? És ilyen sok fát akarsz rátenni? Azt akarod, hogy megsüljünk? Mindig mondom, hogy csak keveset tegyél rá, hosszú még a tél, kell a tartalék fa!

(…)

- Mi az, éppen begyújtasz? És ilyen keveset akarsz rátenni? Azt akarod, hogy megfagyjunk? Mindig mondom, hogy többet tegyél rá, hisz hideg van, ne ezen takarékoskodj!

(…)

- Mi az, éppen begyújtasz? És ilyen sok fát akarsz rátenni? Azt akarod, hogy megsüljünk? Mindig mondom, hogy…

 


Tovább 0

Pályamódosítás

Olyan váratlanul és olyan hangosan visított fel a vezérlőben valami, hogy ijedtemben egy nagyot ugrottam. A visítás rövid időközönként megismétlődött, míg végre rájöttem, hogy a sziréna lehet az. Még soha sem hallottam működés közben (eddig nem volt rá ok), ezért nem tudtam rögtön az elején, hogy mi az – mint ahogy a műszerfalon felvillanó piros fényt sem láttam korábban soha, de most már rémlik, hogy valamelyik eligazításon szó volt róla: ha villog, akkor valami nagy baj van.

Hát, most baj az volt, tényleg. Miután egy kicsit lenyugodtam, elemzést kértem a Géptől, hogy mire ez a nagy vészriasztás. Válaszként a kijelzőn csak annyi jelent meg, hogy „Az űrhajót megtámadták!”. További információkat kértem, mire megjelent a bővebb válasz: „A megközelíteni kívánt bolygóról érte közvetlen támadás az űrhajót. További intézkedés szükséges.” Ez annyit jelentett, hogy a hajóm vezérlése az alapjáraton nagyon jól működő automatikus vezérlésről kézi vezérlésre állt át. Biztos a támadás tett be az automatikának. Szó szerint a kezembe vettem az irányítást, és módosítottam a hajó eredeti útvonalát úgy, hogy ne szálljon le az adott bolygón, hanem a bolygótól tisztes távolságra haladjon el az égitest mellett – a galaxis értelmes lényeinek leendő első találkozása ezúttal elmarad…

(…)

- Nos, tábornok, sikerült elpusztítaniuk a Föld felé tartó aszteroidát?

- Nem egészen, elnök úr, de sikerült a pályáját módosítanunk, így már nem fenyeget minket. Így most már újra teljes erőnkből a földönkívüli értelmes élet kutatásával foglalkozhatunk..

 


Tovább 3

Folytatásos mese

Az előző rész tartalmából:

Az öreg király áldását adta a szépséges királykisasszony és a legkisebb szegénylegény frigyére, így az ifjú pár összeházasodott és boldogan éltek…

A folytatás:

…amíg az öreg király meg nem halt. Mert ezután a semmiből felbukkant még húsz örökös (királykisasszonyok és királyfik vegyesen), akik kiperelték a főszereplő szépséges királykisasszonyt és egykori szegénylegény párját a királyi vagyonból. Hőseink ezután egy nagyobb vidéki házban, pár szolgálóval húzták meg magukat. Négyesikrük született, a hálapénz és a pelenka ára elvitte a maradék vagyont is, egyre nagyobb lett a nélkülözésük és egyre több a veszekedésük.

Az egykor szépséges királykisasszony – a nélkülözés ellenére - némileg meghízott és egyre nehezebben viselte, hogy párja faragatlanul viselkedik az ő közelében, az egykori szegénylegénynek pedig mostanában kezdett szemet szúrni felesége kioktató stílusa. Nem sokkal később elváltak, a királykisasszony egy külföldön meggazdagodott vállalkozóval vigasztalódott, a szegénylegény pedig összejött egy nálánál húsz évvel fiatalabb, tenyeres-talpas szolgálólánnyal.

Végül mindannyian boldogtalanul éltek, amíg meg nem haltak…

 


Tovább 0

Nyúlpaprikás

- Utálom a nyúlpaprikást! Ma is csak azért főztem, mert a férjem szereti. Most is kétszer szedett belőle…

(…)

- Utálom a nyúlpaprikást! Most is csak azért szedtem kétszer belőle, hogy a feleségem meg ne sértődjön… A maradékkal meg majd csak lesz megint valami…

(…)

- Utálom a nyúlpaprikást! Most is csak azért fogadtam el a szomszédoktól ezzel a kondérral, mert a szomszédsággal illik jóban lenni…

 


Tovább 2

Gyönyörű az idő

- Jó reggelt, üdvözlöm a kedves hallgatókat! Egy újabb szép napra ébredtünk! Gyönyörű az idő, bár egy kicsit hideg van – de hát ne keressük mindenben a hibát, mire jó az? 

Remélem, hogy legalább néhányan tudtak aludni a múlt éjszakai hóvihar hangjaitól – aki meg nem, az most kialudhatja magát, mert valószínűleg úgysem tud bemenni dolgozni az úttesteken lévő hatalmas hótorlaszok miatt. De nézzük a dolog jó oldalát: legalább lehet szánkózni, bár ebben a másfél méteres hóban lehet, hogy egy kicsit az is nehézkesen megy…

Szóval, a lényeg, hogy gyönyörű az idő! Ne tévesszen meg senkit ez a mostani sűrű köd, előbb-utóbb ennek is vége lesz! Akárcsak ennek a most kezdődő viharos szélnek!

Néhány – a kákán is csomót kereső – hallgatónk sms-ben azt sérelmezi, hogy leállt a tömegközlekedés (is), illetve a leszakadt jeges kábelek miatt több helyen nincs áram, de mi – a többség - koncentráljunk a jó időre, hisz ne feledjük: a felhők felett mindig süt a Nap!

És most - amíg bírja a rádió tartalék generátora – jöjjön egy kis zene…

 


Tovább 0