A Felelős

A Felelős megtörten, kétségbeesett arccal állt a bíróság előtt, ahol a fejére olvasták a hanyagság miatt bekövetkezett üzemi balesetet. A Felelős arca őszintén szomorú volt, látszott, hogy tényleg sajnálja a történteket. Igazi megbánást mutatott, és ez egy kicsit hatott a bíróságra: csak felfüggesztettet kapott, illetve egy nagyobb pénzbüntetést, amit a munkaadó nagyvonalúan átvállalt.

A tárgyalás után a Felelőst a felettese szolgálati kocsiba ültette, és közösen elszáguldottak egy másik városban lévő bíróságra, ahol az adott cégnél felmerült munkahelyi sikkasztást tárgyalták. Útban a (másik) bíróságra a Felelős nagyjából átolvasta a periratot, hogy ha majd véletlenül rákérdeznek, akkor tudja: jelen esetben miért is felel. Mire célhoz értek, a Felelős – korábbi munkakör-elnevezése szerint a Bűnbak – már tisztában volt azzal, hogy most éppen mi miatt ő a Felelős…

 


Tovább 0

Beszélgetések

- Jöjjön csak aranyos, tessék csak válogatni ebből a szép szilvából! Olyan fáradtnak tűnik a néni, biztos messziről tetszett idegyalogolni. Nem? Csak a szomszéd utcából? Csak nem az a zöld kapus ház a magáé az utca végén? Nem? Hanem az a barna kapus ház az innenső sarkon? Aztán miért nem a férjét küldte bevásárolni – vagy inkább a gyerekét? A férje már évekkel ezelőtt meghalt? Ó, részvétem! Gyerekük pedig nincs? Ó, de kár! Szóval, egyedül él? De ugye, legalább egy kutyát tart? Az sincs? Hát, nagyon magányos lehet a néni! Én szívesen meglátogatnám, de én szinte mindig itt vagyok a piacon! … Mást nem tetszik kérni? Hatszáz forint lesz! Csak húszezrese van? Nem baj, megoldjuk! Most volt nyugdíj, értem én! De hát miért nem kisebb címletet vett fel az automatából? Ja, hogy nincs bankszámlája? Igaza van, én is otthon tartom a pénzt! Az a legbiztosabb! No, viszlát, jövő szombaton friss áruval fogom várni!

Két héttel később:

- Kezit csókolom aranyos, régen láttam! A múlt hétvégén is kijött, csak nem talált itt engem? Á, csak valami közbejött nekem, azért nem voltam itt. Mit? Hogy szombaton, amíg kijött a piacra, betörtek magához és elvitték a nyugdíját? Ha itt lettem volna, biztos nem történik ilyen!


Tovább 0

Csavarok

- Na, készen vagy már?

- Még nem.

- Ennyi ideig tart pár csavart meghúzni? Ha ezt tudom, akkor megcsinálom magam – vagy megkérem az öcsköst.

- Ne csináld a fesztivált. Mindjárt jó lesz.

- Ti, férfiak, mind ezt mondjátok!  Aztán meg…

- Jó, jó, ne részletezd. Csak egy kicsit elzsibbadt a jobb kezem, azért tart ennyi ideig. De már készen is vagyok.

- Végre, valahára!

- Nyisd ki, légy szíves, az ajtót. Nekem tele a kezem.

- Tessék parancsolni!

- Kösz. Amíg beérek, jelenthetsz a Központnak.

- Halló, Központ? A TS624-es számú űrséta véget ért!

 


Tovább 0